Home
/ Wado Ryu

Wado Ryu

Oorsprong
In tegenstelling tot andere stijlen van Karate, die geïntroduceerd werden aan Japan vanuit Okinawa als Karate-jutsu in 1922, werd door Hironori Ohtsuka Meijin het Wado-Ryu volledig ontwikkeld op het vaste land van Japan als Karate en Jujutsu Kenpo in 1929. Het was pas in 1938 dat Ohtsuka sensei zijn stijl registreerde bij de Dai Nihon Butokukai onder de naam Shinshu Wado-Ryu Karate-jutsu en in 1939 definitief wijzigde in Wado-Ryu Karate-do. Een uniek punt over Wado-Ryu is dat het als synthese van vier krijgskunsten kan worden beschouwd. Shorin-Ryu Karate (Matsumura/Itosu/Funakoshi), Shindo Yoshin-Ryu Jujutsu, Yagyu Shinkage-Ryu Kenjutsu en Toda-Ryu Kodachi. Van deze bronnen zijn verscheidene principes gedefinieerd die fundamenteel en bijzonder zijn aan Wado-Ryu. Aan de lineaire technieken van het Shorin-Ryu Karate werden oa de lichaambeweging- principes en de klemtechnieken van het Shindo Yoshin-Ryu Jujutsu toegevoegd, de nagasu technieken van Toda-Ryu Kodachi en de vloeiende bewegingen van Yagyu Shinkage-Ryu Kenjutsu.

Principes
Hoewel de technieken er zeer karateachtig kunnen uitzien, zijn de meeste onderliggende principes afgeleid uit het Shindo Yoshin-Ryu Jujutsu. Een afweer in Wado-Ryu kan heel erg zoals een afweer uit het Shotokan lijken, maar worden niettemin uitgevoerd vanuit een volledig verschillend perspectief. De sleutel in wado-Ryu is het principe van taisabaki, vaak verkeerd bedoeld als ontwijking. De Japanse term kan als lichaamsbeheer worden vertaald en verwijst naar lichaamsmanipulatie om de verdediger evenals de aanvaller uit de lijn van de aanval te bewegen. De manier om dit te bereiken is zich mee te geven eerder dan zich te verzetten.

De term Wado-Ryu
"Wado-Ryu" kan in drie delen worden gebroken: "Wa", "Do" en "Ryu". "Wa" kan als harmonie worden gelezen. "Do" is een Japanse term voor manier, pad of weg. "Ryu" betekent eenvoudig stijl. "Wa" of harmonie zou in geen geval als pacifisme moeten worden geïnterpreteerd. Het is slechts de erkenning dat meegeven soms efficiënter is dan brute kracht.

Sterke punten
Wado-Ryu Karate-do is beroemd voor zijn snelheid en lichaamverplaatsingtechnieken. Het benadrukt het belang van ontwijking en in het bijzonder wanneer men oog in oog staat met een bewapende tegenstander. Men kan deze krijgskunst niet meester worden zonder het aan te leren hoe men zich op een natuurlijke manier moet bewegen. Het is de nadruk op die natuurlijke bewegingen van het menselijke lichaam dat Wado-Ryu zich van vele andere stijlen van Karate onderscheidt, welke eerder gebaseerd zijn op spierkracht dan op wetenschappelijke-natuurlijke principes. Er bestaat in dit systeem geen focus op alleen maar schoppen en slaan. Het is hard en tegelijk zacht, het kent ronde en rechte bewegingen, het heeft vele mooie werptechnieken maar ook verdedigingen tegen worpen, het kent veegtechnieken, klemmen en technieken waar tegenstanders mee vastgenageld worden. Zodanig, dat velen Wado-Ryu een "zachte" stijl noemen. Een zachte verdediging kan een keiharde les voor de aanvaller worden. Terwijl een ontweken gevecht een gewonnen gevecht kan blijken te zijn. Voor het Wado-Ryu is het grondgevecht altijd al belangrijk geweest omdat dit een erfenis is uit het verleden in het Shindo Yoshin-Ryu Jujutsu. Een stijl waarin vegen, worpen en het grondvechten even belangrijk waren als kunnen schoppen en slaan, ontwijken, ontsnappen, binnendringen en vastzetten. Allen aspecten die momenteel heel duidelijk naar voren komen in de nu zo populaire harde vechtsporten. Niemand kan in de toekomst kijken. De geschiedenis toont echter aan dat niets onveranderlijk is. In Japan bestaat een spreuk die zegt: "Onko chishin" ofwel "ken de historie en u kent de toekomst".